KOMME SEG DIT
TRANSPORT I LYSEBOTN
OVERNATTING
SPISE
HVA DU KAN SE
OM KJERAG
KONTAKT OSS
visitkjerag no-01

NATURPERLER

Langs Lysefjorden får du en helt unik opplevelse med naturperler på rekke og rad.
1
Lysefjorden

Mange norske fjorder har sine spesielle særpreg, men Lysefjorden er spesiell i mange sammenhenger. Langs den vel 45 km lange fjorden rager bratte og høye fjell til værs på begge sider. 

Det spesielle er de mange attraksjonene man kan se langs fjorden - "Helleren" ( en liten "bergtunge" under bratte fjell - fangst- og boplass fra 2.500 år f.k.), "Fantahålå" (et skar i fjellet hvor fanten gjemte seg for skatteoppkreveren) , "Preikestolen", "Songesand" (flere gårder midt i bratteste fjellet), "Flørli" (kraftsstasjon med verdens lengste trapp - 4.444 trinn), "Kjerag" og til slutt "Lysebotn".
2
Kjerag

Kjerag er majesteten i Lysefjorden - et fjellmassiv som rager over 1.000 meter over fjorden. Den glattslipte fjellveggen ligger på sørsiden av fjorden - helt innerst. De loddrette fjellsidene er isens verk og mangelen på vanntilførsel fra Kjerag-platået har medført at erosjon ikke har påvirket fjellsidene siden istiden.

Kjeragplatået ses på bildet til høyre. Det er startstedet for basehopperne som kaster seg utfor stupet på 1.000 meter i fallskjerm. Kjerag kan ikke beskrives - det må oppleves!
tabimage3
Base hopping

Kjerag er blitt verdenskjent som et perfekt utgangspunkt for Base hopping.
Fra fjellkanten er det vel 1.000 meter til bunnen - et fritt fall på 15 sekunder. Siden det første hoppet i 1994, er det gjort over 50.000 hopp fra Kjerag.
 
tabimage4
Isklatring

 
tabimage5
Smelleveggen

Kjerag er også et yndet sted for fjellklatrere. De loddrette fjellsidene er en utfordring for de beste klatrere og tiltrekker seg entusiaster fra hele verden. Det er 22 kjente klatreruter og bildene her viser førstegangsbestigningen av ruten som har fått navnet "Hundreårsbølgen". 

Smellveggen har fått sitt navn fordi det sies at under spesielle omstendigheter, kan du oppleve å høre høye smell fra tomme fjellveggen!
img2
Bolten

Et motiv som er kjent over hele verden - et foto av seg selv stående på Kjeragbolten. Bolten er en stein som ble kilt fast mellom to av fjellsidene i Kjerag-massivet da isen trakk seg tilbake etter siste istid - for ca 10.000 år siden. Man skal ikke ha høydeskrekk - det er ingen sikring her og det er 1.000 meter rett ned fra steinen. 

Bildet til høyre viser utsikten fra Kjergabolten.
tabimage7 new
Lysebotnvegen

I forbindelse med byggingen av kraftverket Tjodan, fant Lyse Kraft det formålstjenlig å bygge vei fra SIrdalen og ned til Lysebotn og derved fikk bygda veiforbindelse. 

Veien fra toppen av Ørnafjellet og ned til dalbunnen går i 27 hårnalssvinger og avsluttes med en 360 graders spiral inne i fjellet før man når daglyset.
tabimage8
Stier i Lysefjorden

Bli med og opplev Lysefjordens flotte natur. Lysefjorden har mange flotte naturopplevelser å tilby, og flere stier å gå.

Prekestolen og Kjerag er de mest kjente severdighetene, men fjorden har flere andre steder å besøke.
tabimage9
Opplev 4444 trappetrinn

Bli med å gå en av verdens lengste trapper, 4444 trappetrinn, og få en fantastisk utsikt over fjord og fjell.

Om Flørli

Flørli er ei lita fraflytta bygd midt i Lysefjorden. Dette var tidligere et jordbrukssamfunn inntil 1916,da kraftverket ble bygget her, Det var ei industribygd med kraftproduksjon inntil 1999, da det skjedde en automatisering av kraftverket. Det ble bygget en ny kraftstasjon som ligger flere hundre meter inn i fjellet. Den gamle kraftstasjonen brukes om sommeren som atelier og utstillingslokale for inviterte kunstnere. Turen krever gode fjellsko, klær som egner seg i fjellet, liten tursekk, niste og flaske til vannpåfyll. En må være i noenlunde fysisk form for å mestre oppstigningen.